top of page

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın En Önemli Yazarlarından: Sabahattin Ali



Hepimiz onu, Kürk Mantolu Madonna eseriyle tanıdık ama aslında çok daha önemli ve değerli bir yazar. 25 Şubat 1907’de doğmuş olan Sabahattin Ali, Cumhuriyet Döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, Toplumcu Gerçekçi Türk şair, roman, oyun ve hikaye yazmıştır.

Bulgaristan’ın Gümülcine sancağına bağlı Eğridere ilçesinde dünyaya gelmiştir. Üsküdar Doğancıla’daki Füyuzat-ı Osmaniye Mektebi’nde öğrenim hayatına başlamış daha sonra ise İstanbul Muallim Mektebi’nden başarılı bir şekilde öğretmen olarak mezun olmuştur.

En başta da dediğim gibi biz Sabahattin Ali’yi Kürk Mantolu Madonna kitabıyla tanışmış olsa da aslında çok daha fazla ve değerli eserleri vardır. Kürk Mantolu Madonna’nın bu kadar popüler olmasının sebebi de birçok dile çevrilmiş olmasıdır. Aslında ne kadar sevilse de Kürk Mantolu Madonna aynı zamanda çok fazla eleştiri de almıştır.

Türk Edebiyatının usta isimlerinden Sabahattin Ali’nin klasikleşmiş eserlerinden biridir, Kürk Mantolu Madonna. İlk başta Rasim’den dinlemeye başlasakta hikayeyi asıl baş kahramanlar Raif Efendi ve Maria Puder’dir. Öyle bir kitaptır ki seneler geçtikten sonra açıp tekrar okusanız her defasında farklı hissettirir. Ben 2020 yılında okumuştum ilk o zamanlar pek fazla kitap okumadığım için mi bilmiyorum beni çok fazla etkileşmişti. Bu sene tekrar okuduğumda betimlemelerden biraz sıkıldığımı fark ettim ama yine bana aynı duyguları hissettirdi. Bu sefer arada kızdım neden bunu yapmış dedim hikaye aynı kalsa da biz değişiyoruz fikirlerimiz değişiyor. Hiçbirimiz 3-4 sene önceki halimizle aynı değiliz. Muhtemelen 2-3 sene sonra tekrar okuduğumda çok daha farklı hissedeceğim.


Bizi her okuduğumuzda daha farklı hissettirecek kitaplara denk gelmek dileğiyle.


Kaynak:

https://www.birgun.net/haber/sabahattin-ali-kimdir-hayati-kisiligi-gorusleri-ve-eserleri-382855

bottom of page