Edebiyatımıza yön veren nice yazarlar sayabiliriz. Belki bu yazarlar ile tanışmanın hayalini bile kurmuşuzdur. Sizler için derlediğimiz yazarların müze evleri ile bu hayalinizi belki tam anlamıyla gerçekleştiremeyeceksiniz ama geride bıraktıkları eşyalar ve yaşadıkları evler ile yapıtları sizler için daha anlamlı olacak.
1)AŞİYAN MÜZESİ-TEVFİK FİKRET
Listemize Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından olan Tevfik Fikret ile başlıyoruz. Aynı zamanda fikirleri ile Atatürk’ü de etkilemiştir Tevfik Fikret. İstanbul’un içinde bulunduğu olumsuzluğu tarif ettiği “Sis” adlı şiirini mutlaka duymuşsunuzdur. Kendisine aşiyan (yuva) adlı bir ev çizdi ve daha sonra buraya yerleşti. Günümüzde Bebek’te Aşiyan yolunda bulunan bu müzede Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar yanında dönemin diğer sanatçılarına ait eşyaları da bulabilirsiniz. Ayrıca giriş ücretsiz.
2) ORHAN KEMAL MÜZESİ
Listemize Hanımın Çiftliği ve Bereketli Topraklar Üzerine gibi ünlü romanları ile bilinen Orhan Kemal ile devam ediyoruz. Ayrıca öyküleri ile öne çıkan bu yazarın müzesi Beyoğlu’nda bulunmakta. Müzede Ara Güler’in çektiği fotoğrafları ve özel yazışmaları inceleyebilirsiniz. Giriş ücreti öğrenci ve tam olarak değişiyor.
3) SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ
Hikayeleri ile ön plana çıkan bir diğer yazar ile devam ediyoruz. Yolunuz Burgazada’ya düşerse güzel bir ada turundan sonra Sait Faik Abasıyanık Müze Evi’ni ziyaret etmenizi kesinlikle öneriyoruz. Ücretsiz ziyaret edebileceğiniz bu müzede çeşitli kartpostallar ve mektuplar da bulunmaktadır.
4) KEMAL TAHİR MÜZESİ
Köy romanları ile tanınan ve sosyal gerçekçi anlayışla eserler veren Kemal Tahir ile devam ediyoruz. Son eserini kaleme aldığı aynı zamanda bir apartman dairesi olan bu müze Kadıköy’de bulunmaktadır. Ayrıca, yazarın daktilosu, aldığı ödüller ve binlerce kitap da yer almaktadır. Giriş ücreti bulunmamaktadır.
5) YAHYA KEMAL MÜZESİ
Listemizi şair ve siyasetçi yönü bulunan Yahya Kemal Beyatlı ile bitiriyoruz. Yolunuz tarihi yarımadaya düşerse Fatih, Beyazıt semtinde bulunan müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Fetih Camii’nin yanında bulunmaktadır. İki kattan oluşan bu müzede Yahya Kemal’in karaladığı şiirleri, yararlandığı kaynakları ve kişisel eşyalarını inceleme fırsatı elde edebilirsiniz. Kim bilir belki Sessiz Gemi ve Aziz İstanbul gibi çok sevilen şiirlerinin ilk örneklerini görebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti bulunmayan müzede fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.
Yahya Kemal Beyatlı
Sait Faik Abasıyanık
Tevfik Fikret
Orhan Kemal
Kemal Tahir
Comments