top of page

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?


Okuma alışkanlığı çocukluktan kazanılması gereken bir alışkanlıktır lakin yaşımız ilerledi ne yapacağız diyorsanız bu yazı tam size göre.

Öncelikle okumanın öneminin kavranması lazım kişi bunu anladığı zaman okuma ihtiyacı duyacaktır.

Bununla ilgili köşe yazarı Cahit Özpınar beyefendinin bir yazısından ufak bir kısmı sizinle paylaşmak istiyorum;

‘’İki ayaküstünde gezen ölüler olmamak için okumalıyız. Körlükten kurtulmak için, faydalı hayaller kurabilmek için okumalıyız. Çevremize ve ailemize faydalı bireyler olmak için... Televizyonun ve internetin her türlü kötü etkisinden kurtulmak için okumalıyız. İstikbal, bilgi çağıdır. Bilgi çağına ayak uydurmak için okumak gerektir. Kitap en güzel dosttur… İnsanları ve dünyayı anlamak için okumalıyız. Hayatımıza mânâ katmak için, ömrümüzü uzatmak ve faydalı kılmak için kitap okumalıyız... Okumak rûhu yüceltir. Okumak, gelişmektir.’’

Peki, sizde bu bilinç var lakin kitap okuma alışkanlığı yok yani arada eline bir şeyler alan biraz okuyan bir süre sonra sıkılan bir yapıya sahipsiniz. Yani kitap okuma alışkanlığınız yok ne yapacaksınız? İşte cevabı: Yönetimimiz basit, etkili ve denenmiş öncelikle birkaç sayfa ile başlamalıyız çünkü bu irademize kolay gelecektir. Bir kitap üzerinden gideceğiz 80-150 sayfa arasında olursa başlangıç için iyi olur. Günlük 5 dakika gibi kısa bir zaman ayırarak başlayacağız. Bunun sebebi nefsimize ağır gelmeden alıştıra alıştıra başlamamız gerektiğinden. Bu beş dakikayı unutmamak için bir yerlere not yapıştırabilirsiniz yahut telefonunuza alarm kurabilirsiniz. İstediğiniz zaman okuyun canınız ne zaman çekerse ama günlük 5 dakikayı geleceğiniz için yararlı bir şeye kullanın. Sizi tetiklemesi için yatağınızın başucuna bir kitap olabilir üzerine ‘’Sadece günlük 5 dakika bu kadar mı zor?’’ yazabilirsiniz. Bu yolculuk tahmini 3 hafta sonra bambaşka bir hal alacaktır. Az ama devamlı okunan bir kaç sayfa artık okunmadığında size kendinizi çok kötü hissettirecek bir alışkanlık haline gelecektir. Bu süreçte damlaya damlaya göl olur misali kitabı bitirmiş olacağız.

Bundan sonrası daha kolay olacak ve iradenizle kendinize söz geçirmenin sevincini yaşayacaksınız. Artık daha güçlü bir bireysiniz. Bir kitap bitirdiniz ve artık birçokları sizi bekliyor. Zamanla okumanın önemi gittikçe kavranır, yeni bir şeyler öğrenmenin heyecanı duyulur ve tüm bunlardan dolayı zaten günlük okuduğunuz sayfa sayısı artacaktır. Unutmadan bu süreç içerisinde kütüphanelere yahut kitapçılara gitmeniz çok işe yarayabilir ve sizi kamçılamış olur.

Son olarak gelin alışkanlık hakkında söylenmiş bazı sözlere bakalım ki yukarıda belirttiğimiz sistemin doğruluğunu anlamış olalım.




Alışkanlık, bir halata benzer. Her gün bir lifi örer ve sonunda onu koparamayacak kadar güçlü yaparız. Horace Mann




Alışkanlıklar bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler. St. Augustine




İnsan alışkanlıklarının çocuğudur. İbn-i Haldun



Mademki alışkanlıklar hayatımızın en ileri gelen hâkimleridir, öyle ise ne yapıp yapıp iyi birini edinmeye çalışmalıyız. Francis Bacon


Comments


bottom of page